Еко център

Екологичен Научно-образователен център

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПечатЕ-мейл

 

Екологичният Научно-образователен Център на Зоопарк София е създаден през 1998 година. Той се занимава с изпълнение на някои от основните цели на един съвременен зоопарк, а именно наред с развлекателните функции на място за отдих сред животните, зоопаркът да се превърне в място за провеждане на активно екологично образование, систематични научни проучвания и за партньорство в природозащитни програми.
Центърът се помещава в отделна сграда в сърцето на Зоопарка, където се намират лекционна и прожекционна зала, както и клетки с дребни питомни животни, използвани в образователните дейности на центъра.

За контакт: 0878 640 192

Кои сме ние?

Цялата статия

Новини от Екологичния център

Уважаеми родители и кандидати за Лятно зооучилище 2014,

Бихме искали да ви съобщим, че записването за училището приключи и групите са запълнени.

Заповядайте догодина, когато ще обявим датата и часа за начало на записването през април. Обикновено кампанията за записването започва в средата на май. 

Декларация за Лятно зооучилище (Тук може да свалите текста на декларацията, която родител или настойник на записан ученик от лятно зооучилище трябва да представи попълнена в първия ден от зооучилището на служителите на Екологичния център.)

За повече информация може да се обадите на тел. 0878 640 192 всеки ден от 9 до 16:30 часа.

 

 

Зооклуб Ной към Зоологическа градина София през учебната година 2013/2014

Първата сбирка на Зооклуб Ной за тази учебна година ще се проведе на 6-ти октомври 2013 г. от 13.30ч. в сградата на Екологичния научно-образователен център в Зоологическа градина София. Клубът е за всички ученици и студенти, които се интересуват от зоология, екология и природозащита. На тази първа сбирка може да се станете член на клуба или да подновите членството си.
Сбирките се провеждат всяка неделя (с изключение на празниците и ваканциите за учениците). Занятията се водят от еколозите, които работят в Екологичния център, има и практични занимания с животните с участие на гледачи от зоопарка. Често ни гостуват и учени – изследователи на дивата природа по света и в България.

Програма на сбирките на Зооклуб „Ной” за месец Април:

 13 април- Практическо занимание по изработка на средово обогатяване за птици. Заедно ще изработим подходящи играчки за част птиците,обитатели на Зоологическа градина София, които ще поставим в техните волиери.

20 април- Възкресение Христово-Велиuкденска ваканция за членовете на зооклуба.

27 април- "Една жужаща история за любовта между пчелите и цветята"- презентация на Яни Любенов- маг.еколог . Той ще ви разкаже любопитни факти за биологичните и екологични особености, връзката с човека, ползите и заплахите за оцеляването на пчелите.

 

Програма за сбирките на Зооклуб  Ной за месец Март 2014:

9 март - „ Тези прекрасни коне“ - презентация на Росица Гюрова, еколог в Екологичния център, за еволюцията, породите, биологията, поведението и връзката на човека с конете, които ще можете и да видите по-късно отблизо в зоопарка.

16 март„ Почивката на зоолога – от камилите до рибата хирург“ – презентация на д-р Диана Златанова, гл. асистент в Биологическия факултет на СУ за нейните срещи с дивата природа на полуостров Синай в Червено море. .

23 март„Дивите животни в града“ – презентация на Любомила Кривошиева за дивите животни, които може да видим в градовете, как да им помогнем ако са в беда, и как да ги познаваме. Ще имате възможност да видите и докоснете очарователната питомна кукумявка Пучъмце, която също ще ни гостува.

30 март – „ Обучението на животни – хоби или професия“ – презентация на Велизар Ангелов за това какви са тайните при обучението на животни и защо е необходимо то, особено в зоопарка.

Програма за сбирките на Зооклуб  Ной  за месец Февруари 2014:

9 февруари  - „ Животът на животните през зимата“  - презентация на Катерина Зарева, еколог в Екологичния център, за приспособленията на животните за преживяване през зимния период.
16 февруари – „Морските аквариуми – късче океан в нашия дом“ – презентация на Кристина Борисова, хидробиолог и служител в Аквариума в Зоологическа градина София.
23 февруари – „Есетровите риби в България“ – презентация на Иван Христов от WWF България. Ще  бъде представен и краткия филм на WWF и ПК Свидас „Есетрите – да запазим Дунавското богатство“.

Програма за сбирките на Зооклуб Ной през месец януари 2014:

12 януари " Змиите - наши пълзящи приятели" - презентация на докторантът към СУ Мирослав Славчев за видовете змии, които се срещат в България. Той ще Ви запознае с особенностите на клас Влечуги, както и с интересни факти за змиите, които са полезни и защитени животни.

19 януари  - "Домашният пор - екзотичен и интересен домашен любимец" - д-р Сребрина Джерекарова, член на Зооклуб Ной и любител на порчетата, ще Ви запознае с интересни факти за тези симпатични животни  и за начина им на отглеждане като домашни любимци. Ще се запознаете отблизо, и на живо с нейните две порчета Гимли и Арена.

26 януари Практическо занятие по средово обогатяване за приматите в Зоопарка. Заедно ще изработим и поставим в клетките на приматите подходящи играчки и хранилки, и ще наблюдаваме тяхното поведение.


Карта на зоопарка

Karta_Sofia_Zoo_s
virtual_tour

Служебен вход