Еко център

Посланието на едно 10-годишно дете до хората:Запазете природата!

Последно променен на Сряда, 15 Юли 2015 15:28 Написано от Венислава Рачева Сряда, 15 Юли 2015 15:07
Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

risunka_mihaela_mihajlovaТова е посланието на 10-годишната Михаела Мхайлова, участничка в Лятното Зооучилище, което се организира от Екологичния център в Зоологическа градина-София. То много ни  развълнува със своята искреност и актуалност и затова решихме да го публикуваме и споделим с вас:  

"Здравейте, приятно ми е да се запознаем. Аз се казвам Михаела Владиславова Михайлова на 10 год. IV г клас ученичка във 2-ро СОУ Академик Емилиян Станев.Винаги съм искала да бъда ветеринар. Това е първата ми мечта, и, надявам се, последната. Аз много обичам животните и растенията и няма да допусна някой да им навреди. Колкото и смешно да прозвучи на някого, любимото ми животно е мишката. Макар че за някои хора тя е вредител, все пак е животинка и носи душа като всички нас.

Аз чета много енциклопедии и зная доста неща за някои животинки и растения. Често съм виждала в училище деца, които късат и унищожават растенията. Виждала съм да гонят беззащитни животни и да ритат нарочно с футболните си топки малки кученца.

Унищожаването на животните а милиони дървета може да се предотврати като рециклираме. Докато избиват животните, хората не се замислят, че без тях са загубени, и че всъщност сме произлезли от тях.

Аз все се моля на мама и на тати да ми купят куче, но те не ми го купуват, защото ще ни е трудно да се грижим за него. До сега съм имала един ангорски хамстер, един мини хамстер , а сега пак имам хамстер, който е ангорски и се казва Топчо. Нима искам много? Нима трябва да избиваме беззащитни животни?

Има толкова животинки, които изчезват, и то защото има хора, които не ценят богатството, с което ни даряват всички тези животинки. Знам, че зоологическата градина е любимо място почти за всички хора, но все пак няма ли малко възможност да пуснете няколко животни, за да не изчезнат почти всички видове?

Колкото и някои хора да не харесват животните, ако поседят известно време с тях  ще ги обикнат. Примерно, някои хора ненавиждат змиите и останалите влечуги. Да, така е, малко са неприятни, но ако малко пообщуват с тях, хората ще видят, че всъщност са очарователни. Силно се надявам да се замислите върху думите ми. Вижте как би изглеждал света тогава!

Много ме натъжава това, че когато хората са на риболов, вместо малки ядливи рибки, те улавят в мрежите си делфини. Лошото е още, че ако има изхвърлена мрежа в морето или океана, делфините и другите животни се заплитат там и умират. Без поне някой да се нахрани с тях, по-точно няма никаква полза от това, че са умрели.

Често съм виждала и разни роми, които бият с камшика си толкова силно кончето, че то направо да изцвили, а по гърба му има рани. А пък онези неща, които са част от юздите, и които кончетата ги лапат, сигурно много ги боли. Виждала съм и тези неща, на които хората си слагат краката и ритат конете с остри шипове, за да тръгнат. Ами тези кучета, които теглят шейните на хората в северните кътчета на земята? Знам, че за ескимосите и другите хора там кучетата са им хеобхидими за живот, и че без тях не могат, но няма ли как малко да им е по-лесно на животните?

Всички тези бездомни животни страдат навън, да ровят по кофите за трошица хляб. Не стига, че почти всички хора си оставят животните на улицата, а и на всичкото откоре ги гонят от местата където живеят. Толкова ли струва това да им дадем малко храна? Толкова ли струва това да им ги приютим у дома?"

Текстът е публикуван със съкращения и с разрешение на автора. 

Материалът е предмет на авторско право. Препечатването на откъси и цитати от него - САМО след изричното съгласие на автора /респ. пълномощника/със задължително посочване на първоизточника!

Copyright © 2015 www.zoosofia.eu All Rights Reserved
Powered by: Environmental Еducation and Research Center in Sofia Zoo

 


Екологичен Научно-образователен център

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПечатЕ-мейл

 

Екологичният Научно-образователен Център на Зоопарк София е създаден през 1998 година. Той се занимава с изпълнение на някои от основните цели на един съвременен зоопарк, а именно наред с развлекателните функции на място за отдих сред животните, зоопаркът да се превърне в място за провеждане на активно екологично образование, систематични научни проучвания и за партньорство в природозащитни програми.
Центърът се помещава в отделна сграда в сърцето на Зоопарка, където се намират лекционна и прожекционна зала, както и клетки с дребни питомни животни, използвани в образователните дейности на центъра.

За контакт: 0878 640 192

Кои сме ние?

Цялата статия

Новини от Екологичния център

Зооклуб "Ной" към Зоологическа градина София през учебната 2015/2016

Първата сбирка на Зооклуб Ной за тази учебна година ще се проведе на 4 октомври 2015 от 13.30 часа в сградата на Екологичния научно-образователен център в Зоологическа градина София. Клубът е за ученици и студенти, които се интересуват от зоология, екология и природозащита. Подновяването на членството и записването на нови членове ще е възможно до запълване на капацитета най-късно до 15 ноември 2014г.

Всички кандидат членове трябва да носят снимка за членските си карти. 

Както и до сега, сбирките на клуба ще се провеждат всяка неделя (с изключение на официалните празници и ваканциите за учениците) от 13,30 в сградата на Екологичния център в Зоопарка.

Може да се свържете с нас на телефон 0878 640 192 и на е-mail : Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .


Програма за заниманията на Зооклуб „Ной“ за мeсец февруари 2016г.

14 февруари – Марта Димитрова от Сдружение за дива природа „Балкани“ ще изнесе презентация на тема “Какво са влажните зони и защо са в(л)ажни“.
21 февруари – ст. н.с Румен Воденичаров – химик, ръководител и участник в 13 експедиции и трекинги в Хималаите, Каракорум и Новозеландските Алпи ще ви представи своята книга със заглавие “Самотно пътешествие до Канч”.
28 февруари – „Куба-пътешествие до раят на Карибите!“- Яни и Росица Любенови ще ви разкажат за срещата си с биоразнообразието на Куба, епичната колониална архитектура, прозрачно синьото море и гостоприемните кубинци.

Служебен вход

Карта на зоопарка

Karta_Sofia_Zoo_s
virtual_tour