Еко център

Екологичен Научно-образователен център

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПечатЕ-мейл

 

Екологичният Научно-образователен Център на Зоопарк София е създаден през 1998 година. Той се занимава с изпълнение на някои от основните цели на един съвременен зоопарк, а именно наред с развлекателните функции на място за отдих сред животните, зоопаркът да се превърне в място за провеждане на активно екологично образование, систематични научни проучвания и за партньорство в природозащитни програми.
Центърът се помещава в отделна сграда в сърцето на Зоопарка, където се намират лекционна и прожекционна зала, както и клетки с дребни питомни животни, използвани в образователните дейности на центъра.

За контакт: 0878 640 192

Кои сме ние?

Цялата статия

Новини от Екологичния център

Записване за Лятно зооучилище 2014

Уважаеми родители, тази година записването за лятното зооучилище ще започне на 12 май (понеделник) от 10 часа в сградата на Екологичния научно-образователен център всеки работен ден от 10 до 16 часа. Училището ще започне на 2 юни 2014г.

Ще има 4 групи за деца от 7 до 10 години през месец юни:

Първа група- 2 - 6 юни; Втора група - 9-13 юни; Трета група - 16 - 20 юни ; Четвърта група - 23 - 27 юни

Ще има четири греип за деца от 10 до 14 години през месез юли:

Първа група - 30 юни - 4 юли ; Втора група 7 - 11 юли; Трета група - 14 - 18 юли; Четвърта група - 21 - 25 юли

Децата трябва да са завършили първи клас. Записването тази година ще става само на място, в зоопарка, а не по телефона. Ще продължи до запълването на местата. Групите са по 20 деца.

Поради големия интерес всеки родител ще може да записва само собствените си деца, таксате ще се заплаща в момента на записването.

За повече информация може да се обадите на тел. 0878 640 192 всеки ден от 9 до 16,30часа.

 

 

Зооклуб Ной към Зоологическа градина София през учебната година 2013/2014

Първата сбирка на Зооклуб Ной за тази учебна година ще се проведе на 6-ти октомври 2013 г. от 13.30ч. в сградата на Екологичния научно-образователен център в Зоологическа градина София. Клубът е за всички ученици и студенти, които се интересуват от зоология, екология и природозащита. На тази първа сбирка може да се станете член на клуба или да подновите членството си.
Сбирките се провеждат всяка неделя (с изключение на празниците и ваканциите за учениците). Занятията се водят от еколозите, които работят в Екологичния център, има и практични занимания с животните с участие на гледачи от зоопарка. Често ни гостуват и учени – изследователи на дивата природа по света и в България.

Програма на сбирките на Зооклуб „Ной” за месец Април:

 13 април- Практическо занимание по изработка на средово обогатяване за птици. Заедно ще изработим подходящи играчки за част птиците,обитатели на Зоологическа градина София, които ще поставим в техните волиери.

20 април- Възкресение Христово-Велиuкденска ваканция за членовете на зооклуба.

27 април- "Една жужаща история за любовта между пчелите и цветята"- презентация на Яни Любенов- маг.еколог . Той ще ви разкаже любопитни факти за биологичните и екологични особености, връзката с човека, ползите и заплахите за оцеляването на пчелите.

 

Програма за сбирките на Зооклуб  Ной за месец Март 2014:

9 март - „ Тези прекрасни коне“ - презентация на Росица Гюрова, еколог в Екологичния център, за еволюцията, породите, биологията, поведението и връзката на човека с конете, които ще можете и да видите по-късно отблизо в зоопарка.

16 март„ Почивката на зоолога – от камилите до рибата хирург“ – презентация на д-р Диана Златанова, гл. асистент в Биологическия факултет на СУ за нейните срещи с дивата природа на полуостров Синай в Червено море. .

23 март„Дивите животни в града“ – презентация на Любомила Кривошиева за дивите животни, които може да видим в градовете, как да им помогнем ако са в беда, и как да ги познаваме. Ще имате възможност да видите и докоснете очарователната питомна кукумявка Пучъмце, която също ще ни гостува.

30 март – „ Обучението на животни – хоби или професия“ – презентация на Велизар Ангелов за това какви са тайните при обучението на животни и защо е необходимо то, особено в зоопарка.

Програма за сбирките на Зооклуб  Ной  за месец Февруари 2014:

9 февруари  - „ Животът на животните през зимата“  - презентация на Катерина Зарева, еколог в Екологичния център, за приспособленията на животните за преживяване през зимния период.
16 февруари – „Морските аквариуми – късче океан в нашия дом“ – презентация на Кристина Борисова, хидробиолог и служител в Аквариума в Зоологическа градина София.
23 февруари – „Есетровите риби в България“ – презентация на Иван Христов от WWF България. Ще  бъде представен и краткия филм на WWF и ПК Свидас „Есетрите – да запазим Дунавското богатство“.

Програма за сбирките на Зооклуб Ной през месец януари 2014:

12 януари " Змиите - наши пълзящи приятели" - презентация на докторантът към СУ Мирослав Славчев за видовете змии, които се срещат в България. Той ще Ви запознае с особенностите на клас Влечуги, както и с интересни факти за змиите, които са полезни и защитени животни.

19 януари  - "Домашният пор - екзотичен и интересен домашен любимец" - д-р Сребрина Джерекарова, член на Зооклуб Ной и любител на порчетата, ще Ви запознае с интересни факти за тези симпатични животни  и за начина им на отглеждане като домашни любимци. Ще се запознаете отблизо, и на живо с нейните две порчета Гимли и Арена.

26 януари Практическо занятие по средово обогатяване за приматите в Зоопарка. Заедно ще изработим и поставим в клетките на приматите подходящи играчки и хранилки, и ще наблюдаваме тяхното поведение.


Карта на зоопарка

Karta_Sofia_Zoo_s
virtual_tour

Служебен вход