Тревопасни

Този сектор обединява 20 вида животни с общ брой – 84. За тази внушителна група се грижат 9 човека, като 4 от тях са пряко ангажирани с 4 животни с общо тегло над 8 тона – носорог, два хипопотама и емблемата на Зоопарка – слоницата Артайда.

Гордост на този сектор е белият носорог Чико – един достоен шотландски екземпляр, роден през 1986 година в Единбург. Двата хипопотама Норман и Цура показват нагледно мирното съвместно съществуване в един удобен и добре поддържан басейн. Останалата част от сектора може условно да се раздели на две: голям и малък тревопасен обезпечен от грижите на пет човека.

Цялата статия

Слоновете (Elephantidae) са семейство, отделено в специален разред наречен Хоботни (Proboscidea) от клас Бозайници. Известни са три вида: Степен слон, Горски слон (познати като Африкански слон) и Азиатски слон (известен и като Индийски слон). До настъпването на Ледената епоха са живеели и други видове (Мамут, Мастодонт, Платибелодонт и Амебелодонт).

Слоновете са сред най-дълго живеещите бозайници. Малките на слона се раждат с тегло около 100 кг. Износването им трае 20–22 месеца и е най-продължителното при бозайниците.

Цялата статия

Братовчед на коня, зебрата е единственият голям бозайник с козина на ивици от бяло и черно. Има буйна грива и добре окосмена опашка. Тя е най-красива от сродниците си. Дължината на тялото и е 2 метра и 20 см (плюс 75 см опашка). Височина при плешките 1,25 до 1,35 метра. Тегло 225 до 420 кг. Продължителността на живот е от 20 до 40 години (в плен).

Зебрата живее на стада, обединяващи понякога стотици животни през сухия период.

Цялата статия

Носорозите са масивни животни, най-големите сухоземни бозайници след слонове те. Теглото им варира в границите до 900кг. до 4 тона в зависимост от вида. Новородените тежат 40-65 kg. Той достига дължина до 4 метра ,а височина 1,8 метра. Белите, черните и суматранските носорози са двуроги, а индийският и яванският носорози са еднороги. Рогата са разположени върху максила горночелюстните кости. Всички носорози имат големи глави, широки гърди, дебели крака и къса опашка.

Цялата статия

Обратна връзка

Уважаеми посетители, скъпи приятели на Зоопарк София! Радваме се на Вашето присъствие в нашия сайт. Ние сме мотивирани да Ви предоставим най добрата услуга. За да направим това, се нуждаем от Вашето ценно мнение. Молим Ви, да споделите Вашите впечатления от посещенията си в Зоопарк София. Така ще можем да отговорим адекватно на Вашите очаквания. Използвайте формата за контакт или ни се обадете. Форма за контакт.

Карта на зоопарка

Karta_Sofia_Zoo_s
virtual_tour