Тигърът е най-голямата котка

Между големите котки успели да доживеят наши дни, тигрите са несъмнено най-големи.

Тигърът (Panthera tigris) е бозайник от семейство Коткови (Felidae). Между големите котки успели да доживеят наши дни, тигрите са несъмнено най-големи. В диво състояние сибирският подвид достига 350 кг, според някои източници. Достига до 3,8 м дължина, от които 0,8 се падат на опашката. Тигърът е вписан в Червената книга на застрашените видове.

 

В недалечното минало е разпространен практически в цяла Азия, но в наши дни ареалът му на разпространение е силно редуциран. В момента са оцелели само 8 подвида. Има популации и в северна Африка. Преди това е имало 15 вида от тигри,но след време броят им е намалял.

Храни се предимно с едри тревопасни бозайници, като елени, лосове, диви свине, биволи и едър рогат добитък, но при нужда може да стане всеяден.

Тигърът е териториално животно и рядко напуска местообитанието си. Проявява се също така и като голям самотник и не понася компания на себеподобни. Нетипична за котките е любовта му към водата, като при това демонстрира и завидни умения на плувец.

На свобода живее около 15 години, но в зоологическите градини не са редки случаите на 20–25 годишни тигри. Разпространен в Югоизточна Азия, на полуостров Индостан, в залесени места, край водоеми.

Южнокитайският тигър е по-малък от Бенгалския. Има по-къси и по-широки резки. Мъжкият индивид е с дължина от 2 до 2,28 м и тежи 130 до 175 кг. Женските са с дължина на тялото от 1,9 до 2,1 м и тежат от 100 до 300кг. Храни се с едър рогат добитък, елени и диви прасета. Малко се знае за размножителния му цикъл. Среща се в централен и източен Китай, смята се че Южнокитайският тигър е прародител на всички останали тигри. Този вид тигър е изложен на голяма опасност, има на свобода около 30 - 40 индивида, още толкова има в зоопаркове. Преди 40 години е имало 4000 тигри, но те са безпощадно избивани заради традиционната китайска медицина. Живее 10 - 15 години.

Суматрийския тигър е най-малкия от всички тигри, което улеснява придвижването му в плътната тропическа джунгла. На външен вид са по-тъмни, резките са широки и плътно разредени, предните му крака за разлика от Сибиркия тигър са раирани. Зад главата имат по-дълга козина която образува нещо като нашийник. Дължината на мъжките индивиди варира от 1,9 до 2,2 м и тежът от 100 до 140 кг, женските са с дължина на тялото от 1,87 до 2 м, тежът 75 - 110 кг. Храни се с див едър добитък, глигани, елени. Бременността трае около 100 дни, женската разжда от 1 до 5 малки на всеки 2 - 3 години, те са сляпородени. След 6-я месец се учат да ловуват, а 7 - 8 месеца по-късно са готови да станат самостоятелни. Среща се само на остров Суматра, в гъстата джунгла. Диапазонът на действие на суматрийския тигър не е известен, въпреки това плътността на тигрите е приета да е 4 - 5 възрастни на 100 квадратни километра. Застрашен вид, на свобода има около 400 - 500 тигри и още около 200 в зоопарка по света, живее около 15 години. Причина за това е развитието на селското стопанство на острова и изсичането на горите. На остров Суматра има 5 национални парка където живеят тези 400 - 500 индивида.