Сектор Птици

В сектор ”ПТИЦИ” в Зоологическата градина в София живеят около 560 птици от 60 вида. Те могат да бъдат видени от посетителите в клетките им в сградата на фазанерията, в езерото за водоплаващи птици и в голямата волиера за хищни птици. Езерото е разположено близо до централния вход на зоологическата градина и има площ от около 15 дка. В него през цялата година посетителите могат да се насладят на красотата на розовите пеликани, лебеди, гъски и патици. Голямата волиера за хищни птици е единствена по рода си в цяла Европа.

Тя е най-голямото подобно съоръжение на Балкански полуостров и е конструирана и построена в съответствие с екологичните нужди на големите птици, които я обитават. В нея живеят и успешно се размножават двойка скални орли и белоглави лешояди, както и египетски лешояди и белоопашати мишелови.

Във фазанарията на зоопарка могат да се видят седлат ,едуардов, жълтозлатен, сребърен фазани, декоративни кокошки, пауни, фламинго и други красиви птици. Там живеят и нощни грабливи птици като бухали, забулени сови, улулици и горски ушати сови. Най – екзотични, пъстри и шумни обитатели на фазанерията са папаглите. Някои от тях са и редки и застрашени видове, като синьо-жълтата ара. Освен нея тук живеят папагалите жако, патагонските конури, александри, какадута, корели и розели.
В отделна клетка живеят и двойка от най-големите птици на планетата – щраусите. Те не могат да летят, но са отлични бегачи. Мъжкия тежи около 90 килограма и често „танцува” брачния си танц пред женската и посетителите. Някои от птиците, като египетските гъски се разхождат свободно по алеите на зоопарка.

Списък на видовете в сектор „Птици”:

ВОДОПЛАВАЩИ
1.Розов пеликан
2.Египетски гъски
3.Мандаринки
4.Каролинки
5.Турски патици
6.Лебедоподобни гъски
7.Пекинска патица
8.Качулата патица
9.Изумрудени патици
10.Патица карабатак
11.Патица индийски бегач
12.Белочела гъска
13.Ангъч
14.Кокошеподобна гъска

ПАПАГАЛИ
1.Вълнисти папагали
2.Папагал Нимфа-Корела
3.Сив папагал ”Жако”
4.Какаду
5.Александър малък
6.Патагонски конури
7.Какарики коза
8.Неразделки
9.Лори
10.Амазони
11.Ара
12.Пъстра розела

КОКОШЕВИ
1.Фазан Колхидски
2.Фазан Седлат
3.Фазан на Едуард
4.Червенозлатен фазан
5.Жълтозлатен фазан
6.Диамантен фазан
7.Сребърен фазан
8.Пауни
9.Токачки
10.Кокошки Брама
11.Декоративни кокошки
12.Кохини кокошки
13.Кеклик-

ГЪЛЪБИ
1.Пощенски
2.Фенерлии
3.Смеещи се гугутки

Дневни хищни птици
1.Скален орел
2.Ястреб кокошкар
3.Сокол Орко
4.Сокол скитник
5.Забулена сова
6.Горска ушата сова
7.Уралска улулица
8.Европейски бухал
9.Абисинска птица носорог
10.Мишелов обикновен
11.Белоопашат мишелов
12.Гарван гробар

ЛЕШОЯДИ
1.Белоглав лешояд
2.Египетски лешояд
3.Черен лешояд /картал/

ДРУГИ
1.Щрауси
2.Фламинго

Обратна връзка

Уважаеми посетители, скъпи приятели на Зоопарк София! Радваме се на Вашето присъствие в нашия сайт. Ние сме мотивирани да Ви предоставим най добрата услуга. За да направим това, се нуждаем от Вашето ценно мнение. Молим Ви, да споделите Вашите впечатления от посещенията си в Зоопарк София. Така ще можем да отговорим адекватно на Вашите очаквания. Използвайте формата за контакт или ни се обадете. Форма за контакт.

Карта на зоопарка

Karta_Sofia_Zoo_s
virtual_tour