Сектор Хищници

Сектор “Хищници” в Зоологическа градина-София е представен от три подсектора наречени  условно“Големи котки”, “Мечки” и “Малки хищници”.
“Големите котки” са настанети в обширна зала оборудвана с вътрешни и външни клетки, които са групирани на двойки и тройки за нуждите на отделните видове животни, които се отглеждат, както и за удобна и безопасна работа на работниците, обслужващи района. Има огромни вътрешни площи за посетителите. Клетките са големи, както вътрешните така и външните, но тъй като залата е строена преди повече от 20 години архитектурата и не отговаря напълно на съвременните изизсквания за отглеждане на животните, което налага множество ремонти, аранжиране и декориране с цел скорошно покриване на всички европейски зоопаркови норми.

На територията на залата посетителите могат да се запознаят със следните животни, представители на семейство „Котки”:
Още в първата клетка ни посреща величествената осанка на мъжкият амурски тигър Мърдок /Panthera tigris altaica/, роден и отгледан в нашата зоологическа градина, а в негово съседство е майка му Егида-Тодорка, един изключително красив представител на вида си.


Зооколекцията ни разполага с още 1 женска тигрица - Шахкти, подарена ни от ЦУМ-София, с чието любезно съдействие изградихме нова, просторна външна клетка, богато озеленена и оборудвана с басеин, доставящ конфорт на животното през летните жеги. Шахкти е млада, скоро навършва 2 години и за сега живее сама, но след 1-2 години ще бъде преместена в съседство с Мърдок.

До тигрите са настанени царете на саваната, африканските лъвове /Panthera leo/ Йоана и Орфей, обитаващи 3 вътрешни клетки с огромен външен двор. За съжаление лъвовете вече са доста стари, особено мъжкият Орфей, който отдавна е преминал пределна възраст. Независимо от това те се чувстват добре и се радват на добро здраве и апетит, като изключим нормалните за старостта ставни проблеми засилващи се през зимния период.

След тях се срещаме с представителя на южноамериканската джунгла младият женски ягуар /Panthera onca/ – Крейзи, обитаващ собствена външна и вътрешна клетка. В залата могат да се видят още 2 ягуара, мъжкият Майкъл и женската Яга, които обаче са вече стари. С напредването на възрастта, ягуарите са склонни към залежаване и затлъстяване, което налага поставянето им на специална диета. С цел разможаване на ягуарите планираме преместването на двойката в друг зоопарк и доставката на млад мъжки за Крейзи.Леопардите от колекцията ни са представени от 1 мъжки черен африкански леопард /Panthera pardus/ - Окичуко, 1 женска амурски леопард /P.pardus orientalis/ - Руна и един мъжки персийски леопард /P.pardus saxicolor/ - Надир. За съжаление и трите ни вида леопарди са с единични представители, но в плана на колекцията ни е заложено доставката на женски за младия Надир и черния Окичуко, както и нова двойка амурски леопарди.Пумите ни /Puma concolor/ са двойка – мъжки и женска. Планираме размяната на женската с друга такава, защото независимо от това, че тя е много красиво, контактно и галено животно, е кастрирана и не подлежи на размножаване.


Освен новата клетка на тигрицата Шахкти в зала “Котки” са реконструирани още 2 клекти, тази на тигрицата Егида и на персийския леопард Надир, за което благодарим на осиновителите им, фирмите “Ciela” и “Киров”.

Обратна връзка

Уважаеми посетители, скъпи приятели на Зоопарк София! Радваме се на Вашето присъствие в нашия сайт. Ние сме мотивирани да Ви предоставим най добрата услуга. За да направим това, се нуждаем от Вашето ценно мнение. Молим Ви, да споделите Вашите впечатления от посещенията си в Зоопарк София. Така ще можем да отговорим адекватно на Вашите очаквания. Използвайте формата за контакт или ни се обадете. Форма за контакт.

Карта на зоопарка

Karta_Sofia_Zoo_s
virtual_tour