Сектор Примати

Помещава се в два павилиона. Първият е обособен за дребни, а вторият за по-едри видове. Двата павилиона разполагат с по осем вътрешни клетки: първият има осем външни, които съответстват на броя на вътрешните; шест от външните клетки от втория павилион са съединени с цел да се осигури комфорт на обитателите им.
Сектор „Примати” има 12 вида маймуни, като общият им брой е 41. Най-внушителната група е тази на мантиестите павиани /14/, дошли от Унгария през януари 2007 г.

Групата е с изградена йерархия, като лидер е мъжкият екземпляр с  напълно развити вторични полови белези, не е кастриран, за разлика от неговите събратя от мъжки пол. Тази група маймуни спада към т.н. „кучеглави маймуни”, средни на ръст, със силно развито стадно чувство, без някакъв забележителен интелект.Такъв безспорно притежават съседите им по клетка – Хануманските лангури.

Много грациозни животни, с характерна бяла окраска на лицето, с по-дълга от тялото им опашка, обожествявани в Индия – тяхната родина. Най-голяма атракция за посетителите във втори павилион предлага групата на лапундерите . И тук стадото е подчинено на капризите на един много добър като екстериор мъжки екземпляр – Боби . Негова е заслугата за постепенното разширяване на групата с млади индивиди. Най-възрастната маймуна, преживяла какво ли не, включително и преместване от стария зоопарк през 1984-85 г. е женския магот Магда. Нейната приблизителна възраст /34-35/ не й позволява много активни движения, но за сметка на това се радва на топлите грижи на обслужващия персонал /5 човека/.Благодарение вниманието на тези хора, чиито трудов стаж в сектора започва от  4 години /Еми/ до 14 години /Краси/, маймуните имат душевен и здравословен комфорт. Други ценни видове, които заслужават внимание са котешкият лемур дрила, жълтия бабуин, мармозетка на Жофроа, обикновена мармозетка, макак и други.

Обратна връзка

Уважаеми посетители, скъпи приятели на Зоопарк София! Радваме се на Вашето присъствие в нашия сайт. Ние сме мотивирани да Ви предоставим най добрата услуга. За да направим това, се нуждаем от Вашето ценно мнение. Молим Ви, да споделите Вашите впечатления от посещенията си в Зоопарк София. Така ще можем да отговорим адекватно на Вашите очаквания. Използвайте формата за контакт или ни се обадете. Форма за контакт.

Карта на зоопарка

Karta_Sofia_Zoo_s
virtual_tour